Effektiv profilreklam för företag

Profilreklam är ett utmärkt sätt för företag att marknadsföra sig själva och sina produkter. Genom att dela ut profilprodukter med företagets logotyp och kontaktinformation når man ut till kunder, potentiella kunder och allmänheten. Det finns många olika profilprodukter att välja mellan, allt från pennor och nyckelband till jackor och kepsar.

Fördelar med profilreklam

Profilreklam har många fördelar jämfört med traditionell reklam. Produkterna är praktiska vardagsföremål som mottagarna faktiskt använder, vilket gör att budskapet syns ofta. Profilprodukterna sprids också vidare när mottagarna använder dem offentligt. På så sätt når reklamen ut till fler än bara den ursprungliga mottagaren. Eftersom profilprodukter ofta är små och lätta att dela ut passar de perfekt på mässor, events och andra tillfällen då företaget träffar många människor. Det är ett enkelt sätt att snabbt nå ut med sitt varumärke. Många profilprodukter är också relativt billiga att producera, så profilreklam ger bra valuta för pengarna.

Populära profilprodukter

Några exempel på populära profilprodukter är pennor, nyckelband, usb-minnen, vattenflaskor, kepsar, t-shirts och väskor. Dessa produkter används ofta i vardagen och syns därför bra för allmänheten. De flesta människor har alltid behov av pennor och nyckelband, så de är utmärkta som profilprodukter. Usb-minnen är smidiga att dela ut och används flitigt i arbetslivet för att överföra och lagra dokument digitalt. Vattenflaskor är bra för hälsomedvetna personer och minner om företaget varje gång de dricker vatten under dagen. Kepsar och t-shirts bärs ofta fritiden och syns för många. Väskor används dagligen och bär med sig reklamen överallt.

Anpassa efter målgrupp

Det är viktigt att anpassa profilprodukterna efter den målgrupp företaget vill nå. Om kunderna till exempel är kontorsarbetare kan pennor, usb-minnen och väskor vara lämpliga produkter. Riktar man sig mot ungdomar är kanske kepsar och hoodies bättre alternativ. Tänk också på vilken image företaget vill signalera. Exklusiva profilprodukter i hög kvalitet ger ett annat intryck än billiga massprodukter. Det finns också många miljövänliga alternativ för företag som vill framstå som hållbara.

Beställ i god tid

Eftersom profilprodukter ofta beställs i större kvantiteter inför events eller kampanjer är det viktigt att lägga beställningen i god tid. Produktion och leveranstider kan variera, och vissa material och färger kan behöva beställas in speciellt. Om tryck ska göras på produkterna tar även det tid. För att vara säker på att allt är klart i tid bör beställning läggas minst 4-6 veckor innan produkterna behövs. Det ger utrymme för eventuella förseningar eller om något behöver göras om. Ha också marginaler för större beställningar inför till exempel julgåvor till anställda och kunder.

Följ upp effekten

Precis som annan marknadsföring bör effekten av profilreklamen följas upp. Anteckna hur många produkter som delas ut och till vilka målgrupper. Behåll kontakt med kunder efteråt och fråga hur de uppfattade produkterna. På så sätt får man veta om budskapet gått fram och kan anpassa framtida satsningar. Genom att mäta och utvärdera sin profilreklam kan företag optimera både valet av produkter och målgrupper framöver. På så sätt får man mest valuta för pengarna samtidigt som budskapet når rätt personer. Profilreklam är ett enkelt och effektivt sätt att marknadsföra sitt varumärke och nå ut till nya och befintliga kunder. Med genomtänkta produktval och god framförhållning kan företagets reklam syns i vardagen hos många människor under lång tid framöver.