Utbildning av grupp och ledare – det står förkortningen ugl för och det är en av dom mest populära kurserna i Sverige. Tusentals personer har deltagit i ugl utbildningar runt om i landet men för den som inte har någon större aning om vad det är kommer här närmare förklaringar på alltifrån kursupplägg till historia.
Kursupplägg – Innehåll, tidsåtgång, handledare och deltagare
Ugl utbildningar finns att hitta runt om i hela landet och ges i internatform på olika kursgårdar. Kurserna är 5 dagar långa och man stannar på kursgården under hela utbildningen, utan att åka hem emellan. Det spelar således ingen roll om man väljer en i närheten eller lite längre bort.
Ugl utbildningar leds av två handledare som certifierats av försvarshögskolan och vid varje kurstillfälle deltar 10–12 personer. Det är viktigt att ingen av deltagarna känner varandra sedan innan, eftersom det kan göra kursen mindre effektiv för dessa.
Utbildningarna har ett intressant innehåll och som man kan antyda av namnet så handlar det i stora drag om att utvecklas i sin roll som ledare, samt att lära sig mer om hur olika människor och personligheter fungerar och arbetar i grupp. Några av dom delar man går igenom i kursen är:
- Konflikthantering
- Ge och ta feedback
- Vilka olika ledarskapsstilar som finns och behovet av dessa
Under kursens gång arbetar man både på egen hand och i grupp och det är viktigt att man kan lämna både privatliv och jobb hemma när man åker till kursgården.
Så mycket kostar det
Ugl utbildningar kan skilja sig i pris beroende på tillfälle, ort och annat. Generellt kan man säga att det finns kurser att hitta mellan ca 20 000 – 30 000 kronor men vanligast är något däremellan, ca 23 000 – 25 000 kronor.
Det kan verka dyrt för ett par dagars utbildning men det faktum att det är en av dom mest populära utbildningarna kan man nästan utgå ifrån att det är välinvesterade pengar för sin egen utveckling och självkännedoms skull.
Ugl utbildningar och dess historia
Ugl utbildningar har sitt ursprung i den amerikanska armén där den utvecklades under 70-talet. 1978 testade den svenske psykologen Anders Risling att själv utveckla och genomföra utbildningen i Sverige, och redan då fick den sitt namn UGL. Kursen har utvecklats och förändrats något genomåret men syftet är än idag detsamma.