Hitta det bästa utbudet

Ska man verkligen ta ett smslån? Är de inte dyra? Jo, smslån är dyrare än privatlån. Samtidigt kan det finnas lägen då privatlånet inte är ett alternativ. Kanske behöver du bara låna några tusen snabbt. Eller så har du inte tid att vänta på att ett privatlån ska betalas ut. Vissa söker smslån för att de inte kan få privatlån på grund av betalningsanmärkningar. Det finns smslån som har hyggliga villkor. Det är aldrig billigt, men det finns faktiskt smslån som kostnadsmässigt liknar vissa av privatlånen. Detta ska du tänka på för att hitta bäst smslån.

Stor skillnad i ränta

Vad är det för ränta på smslån? Låt oss börja med de dyra lånen. Som mest kan ett smslån kosta 40 procentenheter mer än riksbankens referensränta. Det vet vi tack vare konsumentkreditlagen som sätter ett räntetak för så kallade högkostnadskrediter.

Naturligtvis är det rätt så många lån som ligger så nära denna gräns som möjligt. Det finns samtidigt ingen anledning att misströsta bara för att en stor del av lånen är så dyra. Flera av smslånen är mycket billigare än så. Det är inte svårt att hitta smslån som kostar runt 15-20 procent i ränta. Vissa lån är ännu billigare. Om du ska ta ett ganska stort smslån är det särskilt viktigt att se till så att räntan är så låg som möjligt, speciellt om du väljer en lång återbetalningstid.

Slipp avgifterna

Förr i tiden kunde avgifterna bli nästan hur stora som helst. Idag finns det ett tak för hur mycket ett smslån får kosta. Förutom räntetaket finns det ett kostnadstak. Det innebär att den totala kostnaden för lånet aldrig får vara större än det belopp som du lånar. Om du till exempel lånar 15 000 kronor kan summan av ränta och avgifter bli som mest 15 000 kronor. Totalt belopp att betala tillbaks blir då maximalt 30 000 kronor.

Det är inte ovanligt att smslån har en uppläggningsavgift på 200 till 350 kronor eller mer. Om du lånar 20 000 kronor motsvarar 200 kronor 1 procent av lånet. Det kanske inte är så farligt. Låt oss istället tänka oss ett scenario där du lånar 1 000 kronor och uppläggningsavgiften är 500 kronor. Då motsvarar den hela 50 procent av lånet. Det är mycket dyrt.

En annan avgift att se upp för är aviavgiften. Ofta varierar den mellan 19 och 45 kronor. För ett lån som du betalar tillbaks på två-tre månader kanske aviavgiften inte har så stor betydelse. Ifall lånet har en löptid på ett eller två år blir det genast ganska mycket pengar som försvinner i så kallade ”administrativa avgifter”.

Den goda nyheten är att det finns smslån som är helt utan avgift. Bästa smslånet är enligt oss ett lån som har en ränta på runt 20 procent eller mindre och som är helt utan avgifter.