Mountainbike och utrustning

När du ska börja med mountainbike räcker det inte att bara köpa sig en cykel. I och med att mountainbike är en snabb, intensiv och riskfylld extremsport behövs skydd. Den utrustning du behöver för att kunna träna mountainbike på ett säkert sätt kommer vi att diskutera i denna texten. De uppenbara skydden som behövs är handskar och hjälm. Man bör också ha bra skor med grepp när man kör mountainbike. Det många tyvärr glömmer är övriga skydd som är livsviktiga för en förare till en mountainbike. Läs mer för att få veta vilka skydden är och varför de behövs!

Mountainbike – Knäskydd och armbågsskydd

Det är lätt att tänka att man när man kör mountainbike bara behöver skydda sitt huvud. Det är såklart inte sant då det finns andra delar av kroppen som också är sårbara. Vid ett fall är det oftast knän, armbågar och händer du använder dig av för att ta emot dig. Att skydda dessa delar av kroppen kan spara dig från många skador. Det är alltså viktigt att tänka förebyggande när man kör mountainbike. Om du ramlar och inte har skydd riskerar du skador som kan tvinga dig bort från din mountainbike i månader eller år. Om man har armbågsskydd och knäskydd minskar risken för värre skador vid fall.

Mountainbike – Visir eller glasögon

En annan viktig detalj när man kör mountainbike är att använda något för att skydda ögonen. När man kör mountainbike gör man det i terräng och risken att man får något i ögonen är stor. Det finns inget farligare att mista synen för ett ögonblick på sin mountainbike. Du kan krocka med vad som helst och riskera din egen och andras hälsa. Om du kör mountainbike i ett race finns också risken att jord och grus flyger upp i ögonen på dig. Vissa hjälmar för mountainbike har ett visir. Om din inte har det behöver du glasögon!

Mountainbike – Väst och kläder

Vad det gäller skydd för de övriga delarna av kroppen kan man tänka olika. Vissa vill hålla sig så lätta och smidiga som möjligt. Andra som kör mountainbike inser värdet av säkerhet. Heltäckande kläder rekommenderas av många för att undvika skrapsår i den mån det går. Andra menar att man aldrig borde köra mountainbike utan en väst. En väst skyddar din överkropp vid ett fall. Det är bra för att undvika att bryta revben när man håller på med mountainbike.

Behöver du hjälp att välja en mountainbike, vänd dig till en butik som har ett stort sortiment av cyklar.