Plastband

När ordet plastband sägs är det inte enkelt att veta vad man först tänker på. Kanske är det de där vita stora bollarna man kan se på ängarna på sensommaren där hö sparas. Eller så kanske man tänker på de där maskinerna man ser på flygplatserna som packar in resväskor i plast så att inte innehållet ska gå sönder eller att någon lägger något olämpligt i din väska när du inte ser. Eller så tänker man stora maskiner som plastar in produkter som skickas iväg. Vad man än tänker på så finns stora urval av plastband.

Plastband är ett emballage för att packa in saker som ska skickas eller förvaras. Det kan vara för små saker eller stora saker. Det kan vara för lätta eller tyngre saker. Det finns alla olika sorters plastband och det är viktigt att du hittar det rätta. Det rätta behöver inte alltid vara det dyraste bandet. Vilket kvalité du behöver beror helt på vad du ska använda det till. Ska du till exempel skicka något litet och inte jätte ömtåligt kan du använda dig av ett billigare band som inte är så avancerat. Ska du däremot skicka något större som är värt mycket pengar behöver du såklart ett mer avancerat band. Ska du istället använda bandet för att packa in saker som ska bevaras är det också viktigt att hitta ett band som tål klimatförändringar och ska produkten bevaras ute behöver bandet klarar av regn, snö och sol.

Kan jag plasta in själv?

Svaret är ja och nej. För att få ett bra kvalitet är det bättre att be om hjälp av någon professionell. Man behöver också en maskin för att plasta in för att det ska bli rätt. Man kan antingen köpa en maskin, men då är det viktigt att vara säker på att just den maskinen är för det plastbandet du behöver. Ska man inte plasta in mycket är det bättre att be affären som säljer banden att plasta in. Men ska man på sikt plasta in mycket är det tänkvärt att köpa en maskin eller hyra en maskin. För att det inte ska bli jätte dyrt finns möjligheten att köpa en begagnad maskin.

Går det att återvinna plastbanden?

Plastband som används runt förpackningar sorteras som plastförpackningar. Materialet tas om hand och återvinns till nya plastprodukter. Det sparar också energi och olja. Så man kan använda plastband med gott samvete.