Vad är en damcykel?

pyörä

Polkupyörää ostaessakannattaa ottaa huomioon maastomuodot joissa aijot ajaa pyörälläsi vaihteiden määrää pohtiessa. Jos tulet pyöräilemään maastossa jossa on paljon kukkuloita ja mäkiä, isompi vaihdemäärä tekee ajamisesta mukavampaa. Usein seitsemänvaihteinen pyörä voi olla hyvä ratkaisu. Se on usein toimivampi, luotettavampi ja helppokäyttöisempi vaihtoehto kuin kolmevaihteinen. Hintaero näiden kahden vaihtoehdon välillä on usein melko pieni. Seitsemänvaihteisessa pyörässä voi olla paljon parempi hinta-laatusuhde, kuin kolmivaihteisessa. Ainoastaan jos aiot kilpapyöräillä taikka pyöräillä alpeissa jossa korkeita mäkiä tarvitset noin 20 vaihdetta. Samoin jos haluat saavutta korkeita nopeuksia pitkillä tasaisilla teillä.

Eftersom kvinnors anatomi skiljer sig en del från männen så har cykeltillverkarna försökt att anpassa sina damcyklar efter hur just kvinnor är uppbyggda rent fysiskt. Generellt sett så har kvinnor kortare armar och även kortare överkropp än vad män har. Sadeln ser ibland annorlunda ut och även styret som brukar vara smalare på en damcykel jämfört med en herrcykel. En annan tydlig skillnad är förstås ramen som brukar vara öppen på damcyklar jämfört med herrcyklar där ramen är stängd. Färgerna kan ibland skilja sig mellan damcyklar och herrcyklar. En damcykel är ofta röd- eller rosafärgad medan en herrcykel har mer ”manliga” färger som blått eller svart. 

Köpa en damcykel på nätet? 

Man kan absolut köpa en damcykel på nätet. Det finns hundratals modeller att välja emellan och ofta ingår fri frakt och cykeln brukar även monteras ihop innan den skickas direkt hem till dig. Priserna på nätet är ofta mycket billigare jämför med en traditionell fysisk cykelbutik. Även om du köper din damcykel på nätet ska du vara noga och kontrollera om det finns kedjeskydd. Det kan också vara en god idé att köpa till dubbdäck som du kan använda på vintern. Det är viktigt att damcykeln har både fotbroms och handbroms för framhjulet som komplement. 

Hur sköter man om en damcykel? 

Man ska alltid vara noga med hur man sköter om en damcykel och ta för vana att se över sin damcykel regelbundet. En damcykel behöver rengöras och även smörjas in med jämna mellanrum. Se till att kedjan inte är för lös och att ingen skruv sitter dåligt fast. Om kedjan är för lös är det enkelt att spänna åt den. Belysningen måste fungera både fram och bak om du använder cykeln när det är mörkt ute och du ska även använda reflexer. 

Detaljer som gör skillnad på damcyklar

I takt med att fler och fler kvinnor cyklar så börjar även cykeltillverkarna att ta hänsyn till vilka behov kvinnor har på sina cyklar. Nu för tiden tillverkas ofta damcyklar med kortare styrrör och smalare styre och handtag. Är handtagen anpassade efter mäns händer blir de ofta för stora för kvinnor och det kan vara svårt att få ett riktigt bra grepp. En damcykel har ofta lägre höjd så att det ska vara enklare att stiga på och av cykeln. I många fall tillverkas också en damcykel i andra färger och med en annan typ av design.