Amazon och Facebook i Advisor Världen

De många tekniska plattformar och interationsformer som finns på nätet är stora på börsen och flera stora PPM fonder investerar i dessa. Att inkludera dessa bolag i PPM fonder är delvis nytt men de utgör för många sparare en viktig satsning. En av de fonder som är valbara i PPM-systemet och investerar i bland annat Amazon och Facebook är Advisor Världen. I skrivande stund uppgår fondens innehav i Amazon till 4,1 procent av fondens placerade medel och innehavet i Facebook till 3,2 procent av detsamma. Fonden har dessutom möjlighet att placera i bolag världen över som är verksamma i andra branscher än teknikbranschen. Totalt består fondens innehav av 45 olika värdepapper och dess fondförmögenhet uppgår till drygt 4 miljarder. Fonden har PPM-nummer 874032.

Twitter överträffar förväntningarna

En av de ledande sociala plattformarna i världen, Twitter, är för närvarande till salu men verkar ha svårt att hitta en köpare. Företaget har tagit fram en omstruktureringsplan som syftar till att nå lönsamhet under nästa år. Som ett led i denna omstrukturering har Twitter beslutat sig för att avskeda ungefär 9 procent av sin personal, vilket man nyligen gick ut med offentligt. Twitters resultat för årets tredje kvartal visade också tecken på framsteg, i och med att såväl plattformens intäkter som tillväxten av antalet användare överträffade analytikernas förväntningar. Detta gör att företaget kan fortsätta att vara oberoende medan man försöker återställa tillväxten i bolaget.

Dessa resultat är ett välbehövligt positivt tecken jämfört med den negativa spiral som Twitter har befunnit sig i under de senaste kvartalen. Som ett resultat av detta ökade också aktien i värde, även om rapporten fortfarande inte utgör ett tillräckligt stort underlag för att man ska kunna bortse från investerarnas skepsis kring bolagets framtid. Twitter försökte få till en försäljning av bolaget mot slutet av det företagående kvartalet. Det slutade dock med att alla de tre potentiella kandidaterna – Salesforce.com, Walt Disney och Google – alla till sist beslöt sig för att avstå från att bjuda, enligt källor som har insyn i ärendet. Nu försöker alltså Jack Dorsey, som är VD på såväl Twitter som Square Inc. att staka ut en plan som låter företaget förbli självständigt.

PPM-fonder som investerar i sociala plattformar

Det finns ett antal PPM-fonder att välja bland för den som är intresserad av att placera sitt PPM-sparande i teknikfonder. I PPM-systemet finns ett antal fonder som investerar i bolag som är verksamma inom teknikbranschen. Vissa av dessa är renodlade teknikfonder, medan andra är mer generella aktiefonder som har ett visst innehav i teknikbolag. De bolag som tekniktunga PPM-fonder placerar tungt i är bland andra Microsoft, Apple, Alphabet (Googles moderbolag), Facebook, Samsung, Adobe, och Amazon. Det sistnämnda är visserligen i första hand ett e-handelsbolag men tillhandahåller även så kallade molntjänster.

Osäkert läge med en positiv underton inför framtiden

Att Twitter har gått från att ha en tillväxt på närmare 60 procent under förra året till en tillväxt på bara 8 procent under det tredje kvartalet i år, har tillsammans med osäkerheterna kring årets fjärde och sista kvartal fått vissa analytiker att börja tvivla på om bolaget kan nå sin fulla potential med en VD som bara arbetar deltid i företaget.

Under det senaste kvartalet har bolaget haft intäkter på 616 miljoner dollar, vilket är bättre än de 605 miljoner dollar som vissa analytiker hade förespått. Företaget har enligt egen utsago dessutom 317 miljoner aktiva användare varje månad, vilket även det slår analytikernas förväntningar på 315 miljoner månatliga aktiva användare. Även nettoförlusten hade under samma tidsperiod minskat till 102,8 miljoner dollar.

Jack Dorsey inledde resultatsamtalet med bolagets investerare genom att avstå från att kommentera någon av rapporterna om att en försäljningsprocess skulle pågå. När styrelsen först beslutade sig för att anlita bankirer och undersöka vilka alternativ som fanns tillgängliga, ville Dorsey enligt källor behålla Twitter oberoende för att få mer tid att bevisa sin strategi. Nu ges han möjligheten att göra just detta.

Livesänd video ska öka Twitters intäkter

Bland Dorseys prioriteringar står att göra plattformen enklare att använda högt upp på listan. Han har också fokuserat på att få bukt med de problem med trakasserier som förekommer på den sociala plattformen, samt att locka en större publik genom partnerskap som tillhandahåller livesänd video och att utnyttja dessa för att sälja fler videoannonser.

Twitter har haft svårt att attrahera annonsörer, eftersom marknadsförare drar sig för att spendera stora summor pengar på en plattform som inte växter lika snabbt som konkurrenter såsom Instagram och Snapchat. För att komma till rätta med detta, har Twitter därför börjat med livesänd video, vilket inkluderar rättigheterna till 10 NFL-matcher på torsdagkvällarna amerikansk tid. Detta har också lett till att andra affärer med aktörer inom sport, underhållning och politik. Bland annat ska Bloomberg News i framtiden livesända vissa av sina tv-sända evenemang på Twitter, såsom presidentdebatter.

Dessa videoklipp är tänkta att ge Twitters användare ännu en anledning att använda tjänsten, utan att de behöver skapa ett konto och följa olika personers och företags konton. De kommer också att hjälpa Twitter att sälja mer videoreklam. Förmodligen kommer såväl antalet användare som intäkterna att öka till följd av detta.

Aktien stiger efter ett stort fall

Nyheten om Twitters framsteg och framtida planer har fått aktien att öka med 1,4 procent. Aktien har tidigare under året sjunkit med hela 25 procent medan indexet Russell 1000 Technology, som innehåller bolag inom elektronik- och datorbranschen samt bolag som tar fram produkter till dessa, hade under samma tidsperiod ökat med 12 procent.

När personalstyrkan nu ska minskas ytterligare, utöver de 8 procent som Dorsey skar ner förra året när han blev VD för bolaget, kommer de största nedskärningarna att ske på försäljnings- och marknadsföringssidan. Företaget kommer också att stänga ner Vine, vilket är en app för kortare videoklipp. För några år sedan var Vine en populär tjänst med komediklipp men den har dalat i populäritet under det senaste året.

Twitter försöker dessutom att spendera sina slantar på ett mer effektivt sätt i och med att tillväxten avtar. Inte minst ersättningen till bolagets anställda har blivit en börda mitt under den aktiekursens fall. Analytiker förväntar sig inte att företaget ska bli lönsamt på kvartalsbasis förrän någon gång under år 2018. Det är med andra ord en brant backe som Twitter har framför sig.