Tänk på detta när du ska köpa säkerhetsdörr

För dig som bor i lägenhet finns det många anledningar till varför du skulle vilja investera i en säkerhetsdörr. Dels minskar risken för inbrott och dels kan du göra lägenheten säkrare mot brand. Det finns dock en uppsjö olika säkerhetsdörrar som har olika funktioner. Vissa dörrar är utformade för att stå emot brand, andra för att stå emot inbrott. Vi hjälper dig välja rätt.

Varför en säkerhetsdörr är särskilt bra för lägenhetshus beror på att vanliga villor har för många olika vägar där tjuven kan bryta sig in. Exempelvis genom fönster, källardörrar och liknande. Men i en lägenhet är det oftast bara en ingång. Genom att byta ut den vanliga dörren mot exempelvis en brandsäkerhetsklassad dörr, eller en säkerhetsdörr för inbrott, kan du säkra både dig själv, familjen och era ägodelar.

Vad innebär en säkerhetsdörr?

Säkerhetsdörrar genomgår alltid rigorösa tester där man säkerställer att de klarar av till exempel brand eller inbrottsförsök. Den här typen av dörrar måste vara godkända enligt mängder av olika regler och krav. Vanligtvis är säkerhetsdörrar tillverkade helt eller delvis av stål och själva fästet i dörrkarmen är oftast förstärkt för att försvåra inbrottsförsök.

Det finns många typer av säkerhetsdörrar men i regel pratar man om två olika säkerhetsklasser; RC3 och RC4. RC3 dörrar är den vanligaste typen av säkerhetsdörrar och klarar bland annat av:

  • 20 minuters inbrottsförsök
  • 5 minuters aktiv bearbetning med verktyg som skruvmejsel, sticksåg och kofot

Därtill har säkerhetsdörrar med klassen RC3:

  • Ljudklass R’w 35dB
  • Brandklass El 30 eller El 60

Många smarta funktioner hos säkerhetsdörrar

Det är inte bara ur inbrottssynpunkt som en säkerhetsdörr är ett bra val för dig som bor i lägenhet. Även brandskyddet och den effektiva ljuddämpningen gör säkerhetsdörrar i klassen RC3 otroligt populära. I lägenhetshus är det lätt hänt att man hör så fort någon går i trapphuset, men med en bra säkerhetsdörr slipper man den typen av oljud. Ur brandsynpunkt är RC3 också ett bra val eftersom dörren är brandklassad till antingen El 30 eller El 60. El 30 innebär att dörren står emot brand i 30 minuter och El 60 innebär upp till en timme.