Vad innebär ”Akuttandläkare?”

Vad innebär ”Akuttandläkare?”

Med akut tandvård menas att hjälp behövs omgående. Det går inte att vänta in ordinarie öppettider och boka in en tid via tandläkarens hemsida. Hjälpen behövs så fort som möjligt vilket innebär att man får vända sig till en akuttandläkare.

Jourtandvård inom Folktandvården

Går du till en tandläkare inom Folktandvården är det ”Jourtandvård” som gäller vid akutvård och vård på exempelvis helger. Vilka tider som jourtandvård har öppet varierar mellan olika städer. I Västmanland har jourtandvården öppet 10 – 12 på helger. Detta medan de i Stockholm har öppet 7:45 – 20:30 på helger och öppet alla dagar under året.

Är det ett barn som behöver komma i kontakt med akuttandläkare kan även 1177 kontaktas som sedan kan förmedla kontakt med en vårdinstans som kan ge hjälpen.

Privata aktörer

Generellt menas att en akuttandläkare har snabbt kan ta emot patienter under dagtid. Många tar ett betydligt högre pris just eftersom de kan behöva ”kasta om” i planeringen för att få tid med akutfallen. En klinik i Stockholm valde för några år sedan att ta bort denna extrakostnad och istället ha samma pris oavsett hur kort väntetid som krävs. Detta är däremot ett undantag – regeln är att det kostar mer.

Onlinetandläkare

I likhet med att man idag kan träffa psykolog och läkare över videosamtal så är det möjligt att kontakta en tandläkare på samma sätt. Den stora fördelen är att tandläkaren är tillgänglig oavsett om du bor i centrala Stockholm eller i Pajala – oavsett om du åker skidor eller shoppar.

Ring upp tandläkaren och få råd hur du kan göra för att minska smärtan eller vilken vård som ska sökas. Detta kan alltså vara ett första steg och i vissa fall även göra att du slipper boka en akuttandläkare och kan vänta in ordinarie öppettider – vilket därmed spar pengar.

112

112 ska enbart ringas vid direkt dödsfara eller stora personskador. Det är därmed ett nummer som extremt sällan ska ringas vid akuta tandsmärtor. Även om det kan göra otroligt ont så är bästa alternativet att ta smärtstillande och leta efter den akuttandläkare som öppnar så tidigt som möjligt på morgonen och boka en tid där.

Ha alltid numret inlagt till närmaste akuttandläkare i mobilen eller bokmärke till hemsidan akuttandläkarestockholm.net. Du vet aldrig när det behövs…